ta Bättre semesterbilder

Visst har du varit på en plats en gång, blivit så hänförd av vad du såg, tagit en bild

och sen när du tittat tillbaka på bilden så har det varken känts märkvärdigt eller kul att titta på.

Som den där fantastiska katedralen, den var pampig och fin när ni stod framför den. Bilden på den efteråt är bara... så tråkig.

Så är vi överens? Majoriteten av alla semesterbilder har en tendens att bli ganska tråkiga när man kommer hem. Men som tur är finns det små knep för att ändra på det hela!


Och jag tänker att vi ska börja i slutet. När allt är över...

Tanken är inte att bilderna ska ligga sparade på telefonen/hårddisken. Förr sattes bilderna in i fotoalbum, idag så gör vi fotoböcker istället. Jag älskar fotoböcker, de går snabbt att göra och du får hem ett färdigt resultat.

Och just det här att alla bilder ska hamna i en bok, det är något du ska ha i åtanke redan innan semestern börjar.

Jag ska förklara varför...


För att minnena från semestrarna ska bli så levande som möjligt så hjälper det att det att du har en variation av bilder.

Tänk dig att du slår upp din fotobok, på uppslaget du ser har du sju bilder, alla bilder föreställer dig och ditt sällskap runt ett bord när ni sitter och äter. Trevligt, men inte så mycket mer än det.

Tänk dig samma uppslag, fortfarande sju bilder, fast där endast två bilder föreställer er när ni sitter runt bordet, en annan är en närbild på maten, en på blomman som växer bredvid bordet, en på utsikten, en på maten när den serveras och en på skylten som visar namnet på restaurangen ni besöker. Det blir så mycket intressantare och roligare att titta tillbaka på samtidigt som det är samma minne som presenteras.

"För att minnena från semestrarna

ska bli så levande som möjligt,

så hjälper det att det att du har

en variation av bilder"

Så mitt första tips är att fotografera detaljer runt omkring, och eftersom du redan från början vet vad du ska ha dessa bilder till (fotoboken), kommer det vara lätt att se vad som ska fotograferas när du väl är där.


Vi fortsätter.... Jag nämnde ju en katedral i början av texten. Och att det är svårt att fånga mäktighet på bild (även för dem som jobbar med det professionellt).

Det gäller både stora pampiga byggnader och vidunderliga utsikter. Det blir ganska platt på bild och inget man ens höjer ett ögonbryn för sen när man kommer hem.

Men för att göra de här bilderna trevligare att titta tillbaka på, ställ dig själv eller någon i resesällskapet framför katedralen/utsikten så blir bilden (visserligen lika o-pampig) men mycket roligare att titta tillbaka på.

För det är så att om vi ska tycka om en bild, måste den framkalla någon form av känsla och personen på bilden hjälper till med just det. Personen i bilden kommer även att hjälpa till att sätta perspektiv på det som syns i bakgrunden (tex hur stor den där katedralen verkligen var)

Men (det är ju alltid ett men, eller hur?) att ta bild på en ensam byggnad kan även vara effektivt, till exempel om det är ett museum du besökt, då är det väldigt talande att ta en bild på ingången med museets namn för att använda den i syftet att berätta vart du varit.


Något annat som är vanligt inte bara när det kommer till semesterbilder är att alla som är med på bilderna poserar och står lite stelt och ler (ännu stelare) in i kameran.

Försök att fånga saker och stunder medan de händer (alltså in action), utan att de som är med på bilden är medveten om att du tar den.


Så mitt sista tips! Det som kan vara det allra svåraste... Att hamna på bild själv.

Selfies är ju en fin, fin lösning. Använd det. Och det är inget som man behöver skämmas för längre för det är helt normalt att stå och ta bild på sig själv.

Men be gärna också någon annan att ta bild, det blir oftast lite bättre, speciellt om du vill ha med mer av bakgrunden och miljön som du vistas i.


Så sammanfattningsvis;

  • Ta bilder på detaljer såsom gatunamn, restaurangskyltar, växter mm
  • Ha med personer på bilder över monument eller utsikter
  • “In action”, alltså när något händer utan att personerna tittar direkt in i kameran
  • Se till att vara med själv


Sen är det ju semester, semester innebär ju avkoppling och njutning. Lägg inte alldeles för stor vikt att få med perfekta bilder hem. Huvudsaken är att det är bilder som kommer hem och som du kan titta tillbaka på för att minnas en härlig tid.

Några bilder från London. Lejonet hade inte alls varit lika kul att titta på om inte jag hade stått nedan, vilket också hjälper till att visa hur stor den faktiskt var. Klassisk skylt i London. Resan gjordes på våren och hela London stor i blom, det var blommor överallt. London Eye, klassisk Londonvy, här tillsammans med landets flagga. Skylt från ett välkänt ställe.

De två första bilderna i inlägget förställer mig och Wellington Arch, samt fler vårblommor med karakteristiska Nothing Hill i bakgrunden.

Det här kanske också intresserar...

besök galleriet


Framkalla och rama in fotografier

Barnfotografering

bland Vitsipporna