lär dig hur du kan redigera dina mobilbilder

Bilder hörrni, idag lever vi i ett överflöd av bilder, både våra egna och andras. Gemensamt är väl att vi alla vill ha fina bilder (sen vad det innebär kan man ju diskutera i oändlighet) och att redigera en bild i en stil man tycker om är en bra bit på väg till att göra bilderna lite finare.

Hur gör man då? Jag gissar att du tror att det är ganska krångligt. Att ett filter via Instagram är det enda du behärskar i ämnet. Men det är inte så svårt som du tror att ta saken i egna händer och dessutom kan det bli lika lätt som att bara lägga på ett filter!

Det finns väldigt många appar för bildredigering. Den jag använder heter Lightroom (syskonprogram till Photoshop, ett namn ni kanske är mer bekant med?)

Men som sagt, det finns många appar och verktyg för bildredigering och många verktyg finns oftast redan i din mobil där du hittar dina bilder (dessutom finns även bland filtrena i Instagram).


Ska jag vara ärlig har jag inte testat många andra tjänster, jag har alltid haft Lightroom eftersom det är samma som jag använder i datorn till all min bildhantering. Men även om verktygen är det samma så finns det två funktioner i Lightroom som gör att jag alltid väljer den appen (kommer till det längre ner)

Appen är gratis att använda men en del funktioner behöver man betalversionen för men inga av dessa funktioner tar jag med nedan, det är heller inget ni behöver för att komma igång!

"... dessutom kan det bli lika lätt

som att bara lägga på ett filter!"

Där finns två menyer som ni ska rikta in er på; LJUS och FÄRG.

Jag rekommenderar att ni öppnar en bild och bara testar de olika reglagen för att se vad som händer, men här nedan så förklarar jag lite närmare vad de olika reglagen gör.

LJUS:

Exponering = Gör bilden mörkare eller ljusare

Kontrast = Öka eller minska kontrast (dvs göra det ljusa ljusare och det mörka mörkare)

Högdagrar = Justerar ljusheten i de ljusa partierna på bilden (minskar man högdagrar kommer oftast detaljer fram)

Skuggor = Justerar ljuset i de mörka partierna på bilden (skuggorna)

Vitt = Justerar vitpunkten, öka detta reglage för att mer detaljer i bilden ska bli vita

Svart = Justerar svartpunkten, öka och mer detaljer i bilden blir svarta


FÄRG:

Temperatur = Justerar temperaturen i bilden, varm eller kall

Färgton = Justerar hur gröna och lila toner uppträder i bilden (behövs oftast inte användas)

Lyster = Minskar intensiteten i alla “svaga” färger i bilden

Mättnad = Ökar eller minskar intensiteten i alla färger i bilden


För att ni lättare ska förstå, så har jag här nedan två exempelbilder där jag förklarar vilka justeringar jag gjort för varje bild. Den första är en lätt bild medan den andra kräver lite mer jobb.

Här har jag ljusat upp bilden med exponerings reglaget och sedan ökat kontrasten.

Jag har minskat högdagarna (för att fler detaljer ska komma fram som oftast försvinner när man ljusar upp bilden).

Sen har jag ljusat upp skuggorna för att få bilden att bli lite ljusare och “lättare”. Till sist så justerade jag temperaturen och gjorde den lite varmare.

Här har jag ökat Exponeringen och kontrasten lite. Dragit ner högdagarna (för att mer detaljer i himlen ska komma fram)

Ljusat upp skuggorna för att få en ljusare bild plus att mer detaljer kommer fram (speciellt i det gröna längst ner på bilden). Ökat lite Vithet för att få en lite ljusare bild och dragit ner lite svärta för att kompensera det som försvann när jag ljusade upp skuggorna.

Till den här bilden har jag även använt ett annat reglage, en av de två anledningarna till varför jag föredrar Lightroom. Och det hittar ni under temperaturreglaget. Går du in där så hittar du en färgcirkel med texten Blanda. Klicka där.

Här inne kan man göra justeringar varje färg för sig. Och det är Helt. Fantastiskt!

Ta tex den första färgen; röd. Under där finns tre reglage.

Det första ändrar den röda nyansen. Antingen blir alla röda toner i bilden mer rosa (om du drar till vänster) eller mer orangea (om du drar mot höger).

Nästa reglage justerar mättnaden. Alltså intensiteten, drar du till vänster blir alla röda toner grå, medan de nästan blir självlysande om du drar åt det andra hållet.

Den sista som heter Luminans gör allt de röda tonerna ljusare eller mörkare.


Och för den här bilden från Österlen så har jag minskat mättnaden (mellan reglaget) för det orangea, gula och det gröna.

För den blå färgen så har jag dragit ner lite på Luminansen (sista reglaget som gör nyansen mörkare eller ljusare) för att få tillbaka lite blå färg på himlen som försvann när jag gjorde bilden ljusare.

"Testa er fram,

övning ger färdighet"

Jag kan förstå om den här sista bilden skrämmer er lite. Men vet ni va? Det är inte så svårt som det låter. Testa er fram, övning ger färdighet.

Anledningen till att jag älskar den här funktionen som heter Blanda är att man kan ändra saker lokalt på bilden. Min favorit är att använda den för hudtoner som oftast kan bli lite för röda eller orangea. Då går jag bara in där och drar ner mättnaden för just de färgerna och huden ser på en gång mycket bättre ut.

Ett tips är att ni letar fram en bild med mycket grönt i (en bild utomhus med mycket träd eller gräs) och testar reglaget för just grönt. Då kommer ni få en uppfattning om vad den verkligen kan göra.


Men så har vi ju en sak till, den andra grejen som gör att jag älskar Lightroom. Du kan spara en inställning och sen använda den på alla andra bilder!

Poff så är bilden klar!

Oftast så är ingen bild är den andra lik, så några få små justeringar brukar behövas efter man lagt på sitt “filter”. Men det går så mycket fortare när de flesta justeringar redan är gjorda.

Sen är det så här att jag oftast går fram och tillbaka och korrigerar inställningarna, har jag ljusat upp bilden så kanske jag gör den lite mörkare igen efter att justerat något annat reglage. Fram och tillbaka litegrand tills jag är nöjd med bilden.

Så där ja… Imponerande att du orkat ta dig igenom hela texten, den blev ganska lång.

Jag förstår om det kan vara svårt att ta sig till allt det här endast via text, det känns nog ganska överväldigande för er just nu kan jag tro.

Så jag har gjort en liten video där jag visar er hur det ser ut när jag gör iordning bilden med boken som syns här ovan.

Det här kanske också intresserar...

besök galleriet


Framkalla och rama in fotografier

Barnfotografering

bland Vitsipporna