Framkalla och rama in dina fotografier

Visst har du ett inramat fotografi någonstans hemma? Ett minne från en skön semesterdag kanske? Eller ett porträtt på någon som har en speciell plats i ditt hjärta?

Det är kul och lätt att rama in bilder och sen dekorera fint våra hem med dem.

Eftersom dina bilderna är något som betyder mycket för dig, tänkte jag dela med mig av mina två knep som kommer höja dem till den nivån de förtjänar.

Som sagt, att rama in ett fotografi är inte svårt alls. Men jag kan säga att efter alla hundratals bilder som jag framkallat och sedan ramat in så har jag upptäckt att det är framför allt två saker som gör stor skillnad på slutresultatet.

Det gäller framförallt lite större bilder. Att rama in små bilder, typ 10 x 15 cm (den vanliga fotoalbums storleken) och upp till 13 x 18 cm är en enkel match. Vad jag menar med det, är att ytan som reflekterar ljus (själva fotografiet) är mindre och risken för störande reflektioner inte är lika stor.

Och det är ju det där med storleken, för ju större bilden är, desto mäktigare blir upplevelsen. Jag råder alltid mina kunder att framkalla bilderna efter en fotografering i en storlek större än vad de tänkt från början. Testa själv med titta på bilden som du vill framkalla först i din mobiltelefon och sen på en större datorskräm eller möjligtvis Tv:n om du har den funktionen. Då kommer du upptäcka vad jag pratar om.


Så vad är det nu du kan tänka på när du ska rama in dina bilder?

"De här två detaljerna

må kännas ganska simpla

men de gör verkligen

en stor skillnad."

1. Välj matt papper vid framkallningen

Vid framkallningen så kan du välja mellan matt eller blankt papper. Det blanka är blankt, inte så mycket mer att säga om det. Det matta, är det fotopapper som har lite mer struktur (sånt papper som skolfotona var framkallade på om du kommer ihåg?)

Personligen tycker jag att resultatet på det mattare papperet känns lite lyxigare.

Men vad det innebär för inramningen är att ytan inte reflekterar ljus lika lätt som en blank yta. Det betyder att det inte blir några blänk som stör bilden orsakat av ljus från lampor och fönster. Tumme upp på den!


2. Använd passepartout [pˈas pˈɑːta‍ʊt]

Ni vet den där lilla pappersramen som sitter mellan bilden och glaset. Den har två funktioner;

För det första så blir inramningen så himla snygg när man använder det. Det förhöjer upplevelsen av bilden och ger ett ståtligare intryck.

Dessutom så förhindrar den bilden från att klibba fast mot glaset (extra viktigt om du framkallat på blankt papper)

Passepartouten följer oftast med när man köper en ram men finns att få tag på lite överallt för inte så många kronor, bland annat på Claes Ohlson och Granit.


De här två detaljerna må kännas ganska simpla men de gör verkligen en stor skillnad. Men det är väl så vi vill ha det? Enkelt, eller hur?

En bonus när du använder en passepartout är också att ramen är större än bilden. Som jag nämnde innan så gillar jag att framkalla lite större bilder. Även om inte bilden i sig är jättestor så utgör storleken på ramen en liten synvilla och vi upplever bilden som större och upplevelsen blir då lite mäktigare.


Nästa gång du ska framkalla bilder, använd dig då av dessa tips och berätta gärna för mig hur du upplever resultatet!

Lycka till!

Det matta fotopappret har en struktur på ytan
Passepartouter finns i många olika storlekar

Det här kanske också intresserar...

BARNFOTOGRAFERING

BLAND VITSIPPORNA

gör egna fotokort


besök galleriet