gör dina egna fotokort

Att göra en present lite mer personlig är busenkelt. Speciellt de där neutrala presenterna så, som pengar, lotter och presentkort. Som alltid är väldigt uppskattade men som kan vara ganska tråkiga och opersonliga att ge.

I några år nu så har jag framkallat egna fotokort, för att använda just när någon fyller år till exempel.

När min svärmor fyllde sextio, då fick hon ett grattiskort med en pionbukett på. Pionerna på bilden kom från hennes egna trädgård.

När dottern var på födelsedagskalas så gav hon bort en present med ett grattiskort med en bild på henne själv! Och min mamma fick ett grattiskort en gång med en massa tulpaner på, bilden togs på en promenad vi gjort tillsammans något år tidigare.

"När min svärmor fyllde sextio,

då fick hon ett grattiskort 

med en pionbukett på.

Pionerna på bilden kom från

hennes egna trädgård"

Att göra egna kort är väldigt enkelt. De flesta framkallningsföretag har A5-kort som alternativ. Oftast hittar man dem under inbjudningskortskategorin. (Det är faktiskt oftast när jag beställt barnens inbjudningar till kalas som jag även lagt till några egna fotokort.)

När du väl ska göra dina kort så väljer du alternativet egen design. Då får du en mall som är helt vitt.

Välj ut några av dina bilder som du vill använda och ladda du upp dem.

På mina senaste fotokort valde jag bilder från vårt blommande körsbärsträd och bilden som jag tog på årets morsdagtårta.

Infoga bilden du ska använda (oftast är det bara att dra den till den vita ytan på kortet). När bilden täcker hela ytan så kan du välja om du vill införa någon text eller inte.

Med textverktyget skriver du sedan in den eventuella text. Du kan ändra både färg, teckensnitt och storlek så det passar ditt kort. Ett tips när det kommer till färg på texten är att välja en färg som redan finns i bilden men en mörkare nyans. Alternativt kan man använda komplementfärgen för mer effekt. (Bildgoogla komplementfärg så får du upp en rund färgcirkel. Komplementfärgen är den färg som finns tvärsöver cirkeln, tex så har blå färg, gul/orange som sin komplementfärg). Ja, det där blev lite överkurs...


Men testa dig fram, gör det inte så komplicerat, välj helt enkelt det du tycker är finast!

När du är nöjd så är du färdig för att beställa. Jag brukar göra ett gäng olika kort på en och samma gång så att det finns ett litet förråd hemma i skåpet. Vissa kort är neutrala utan text eller med bara ett grattis skrivet. Fast många gånger har jag skrivit något mer personligt som ”grattis mamma” eller något liknande om jag vetat exakt när kortet ska användas. 


Dessa kort uppskattas verkligen av de som får dem, de blir alltid lika överraskade och glada. De ska bara veta hur enkelt det är att göra dem...!!!

Det här kanske också intresserar...

Framkalla och rama in fotografier

besök galleriet


gör din egen

fotokalender